pátek 3. července 2015

Práce v baličce na jablka

Po dlouhé odmlce dáváme o sobě zase vědět.


Z práce v prádelně jsme plynule přešli do práce v baličce na jablka. Práce v baličce nebyla fyzicky náročná jak v prádelně, ale časově náročná. Sezóna trvala přesně 16 týdnů s tím, že 12 pracovních týdnů bylo včetně sobot. Někdy se nám povedlo odpracovat i přes 70 hodin za týden. Byli jsme dost unaveni a jediný den volna jsme věnovali odpočinku, proto žádné výlety, články atd. Přesto se nám povedlo občas něco podniknout, výlet do národního akvária v Napier, procházka v Cornwall parku v Hastings, obědová párty s přáteli z práce, atd. Několik fotek je v naší fotogalerii na pravé straně.





Naše dny vypadaly asi takto: 4:50 budíček, snídaně, odjezd do práce, 5:45 příchod do práce, jen
my dva (ostatní zaměstanci 6:30), 9:30 - 9:45 první pauza, 12:15 - 12:45 oběd, 14:45 - 15:00 druhá pauza, pondělí až čtvrtek jsme končili okolo 18:00 (zbytek 17:00), v pátek a sobotu jsme obvykle měli konec v 17:00 (ostatní 16:00). Často se ale stalo, že Honza musel připravovat krabice na další den, a jak na potvoru jeho stroj přestal pracovat, proto jsme se v práci zdrželi déle, třeba do 20:00 někdy i déle. A já, abych jen tak nepostávala, jsem sundávala nálepky ze strojů (každé jablko má svou nálepku, která se občas putováním jablka po páse odlepí a zůstane někde na páse nebo na stroji).

Zapomněla jsem představit naše pracovní pozice. Honza byl operátorem stroje na výrobu papírových krabic do kterých se balily jablka. Také kontroloval robota, jak ukládá krabice na palety. Mým úkolem bylo vkládat kartonové podložky na jablka na pás a poslední měsíc jsem byla "babuš pro všechno" a pomáhala jsem všude kde se dalo, připravovala jsem igelit do krabic, balila jsem jablka do krabic, kontrolovala a rovnala jablka na kartonové podložky.





Na konec nějaká čísla, pro představu: průměrně za den se udělalo 400 binů jablek (1 bin cca 400 kg), tzn. cca 7000 krabic a to je 130 palet. Honza tedy musel vyrobit 7000 ks krabic (vršků i spodků, byly dva stroje a dva operátoři, jeden dělal spodky, druhý vršky a každý den se střídali). A na 7000 krabic jsme vložili na pásy okolo 31000 kartonových podložek (trays).

Pokud někdo chce vidět baličku v běhu a dozvědět se něco více, může shlédnout dvě videa níže.



Jedno nedělní ráno jsme se probudili a čekalo nás překvapení, někdo pro zábavu zkoušel co vydrží přední sklo našeho auta...


Žádné komentáře:

Okomentovat