středa 18. listopadu 2015

Už jsme tu více než rok

Před pár dny jsme oslavili rok na Novém Zélandu :) Kdo by to řekl, že už je to rok. Vůbec nám to nepřijde, možná tím že jsme velkou část strávili v práci v Hastings, tak nám to skoro přijde, jako bychom před chvíli přijeli. Začínáme zase potkávat nové backpackery nebo lidi z okolních ostrovů (Vanuatu, Tonga, Šalamounovy ostrovy, Samoa apod.), kteří do Hawke´s Bay každoročně přijíždějí na sezónní práce (jablka, vinice, jahody, borůvky, atd). My jsme rádi, že nic takového už nás nečeká a máme práci v prádelně. Říjen docela utekl, byly tu školní prázdniny, tak bylo více práce (= 6 dní v týdnu), ale teď se to trochu uklidnilo a pracujeme 5 dní v týdnu, pondělí až pátek. Už nás dokonce čeká jen 12 týdnů práce, a pak konečně zasloužené cestování :)

Jak už jsem zmínil, většinou jsme teď pracovali opět šest dní, takže na nějaké velké výlety nebyl moc čas, ale když jsme ke konci října měli dva dny volno vyrazili jsme do Národního parku Te Urewera, necelé 3h jízdy severně z Hastings. Te Urewera National Park je největší národní park na Severním ostrově, kolem jezera Waikeremoana vede jedna z novozélandských Great Walks, která měří 46km a dá se zvládnout za 3-4 dny, její nevýhodou (podobně jako u většiny Great Walks) je, že začíná a končí na jiném místě, tudíž bychom si museli zajistit dopravu z konce trasy zpět na začátek, mj. i kvůli tomu a že jsme tam byli jen dva dny, jsme to vzdali. První den jsme se vydali po jejím začátku na Panekiri Bluff a horu Pukenui, které se tyčí do výšky 1180 m, což je o 600m výše než hladina jezera Waikeremoana. Tam jsme se mohli kochat krásnými výhledy na jezero a celý národní park. Zpět jsme museli po stejné cestě. Noc jsme strávili v campsite přímo na břehu jezera. Konečně jsme postavili stan, který jsme si koupili hned asi po dvou týdnech na Novém Zélandu. Na další den jsme si naplánovali Ruapani Loop Track, který vede přes sedm mokřadů a hustým panenským pralesem až k jezeru Waikareiti, které nám úplně vyrazilo dech svou křišťálovou čistou vodou. Poté jsme ještě zajeli k Aniwaniwa waterfalls. Vodopádů je tu tolik, že za chvíli na ně budeme úplní odborníci :) Pak už jen cesta zpět do Hastings a další den zase do práce...

Pohled z druhé strany jezera na cíl našeho výletu

Panekiri Bluff

Lake Waikeremoana

Jedna z bažin na Ruapani Loop Track

Míša pod kapradinou

Další jezírko na Raupani Loop Track

Lake Waikareiti

Aniwaniwa falls
 Skoro po roce jsme také využili dárkový poukaz do restaurace, který jsme dostali minulý rok k Vánocům. Vybrali jsme asi nejlepší restauraci v Hawke`s Bay - Mission Estate Winery. Byla to paráda. Jako předkrm jsme vybrali - Fresh Baked Bread, Hummus, Dukkah & Village Press Frantoio Olive OilSmoked Fish Brandade, Pickled Cucumber, Salted Almonds, Preserved Lemon & Olive Powder, Lavosh. A hlavní chody - Sugar cured Aged Beef Fillet, Fried Polenta, Spring Vegetables, Charred Onion HollandaiseSeared Duck Breast, Confit Duck Waffle, Orange Vanilla Glaze, Duck Rillette. Nakonec nemohl chybět desert, ten jsme si dali jen jeden - Warm Coconut Sago Pudding, Roasted Fruit Dumpling, Pineapple & Chilli Syrup. Vzhledem k místním výdělkům to není extra drahé (méně než jeden den v práci), ale kolegové v práci nám trochu záviděli a téměř nikdo z celé společnosti tam nebyl jen o tom mluví, že je to tam pěkné. A pak po práci raději jedou na večeři do KFC, McDonald`s, a podobných fast foodů a nechají tam skoro stejné peníze... Jejich blbost a nevzdělanost...
Mission Estate Winery

Mission Estate Winery

Minulý víkend jsme vyrazili na jednodenní výlet do nádherné rezervace Boundary Stream Reserve. Kde jsme nejprve asi po hodinové chůzi došli k Bell Rocks, kde byl krásný výhled na celý masiv Kaweka Forest Park a v dálce byly vidět i stále zasněžené vrcholky v Tongariro National Park. Poté jsme přejeli autem asi 20km a šli opět k vodopádům - Shine Waterfalls, tentokrát největší a nejhezčí v Hawke`s Bay. Voda padá z výšky 58m a jsou opravdu nádherné, nevím jestli nejhezčí, už jsme jich přeci pár viděli, ale krása se těžko posuzuje, každé jsou jedinečné.

Pískovcové skály po cestě k Bell rocks

Bell rocks

Bell rocks

Shine falls

Tento víkend nám další výlet zkazilo počasí, protože v horách pršelo, tak jsme zůstali v Hastings a odpočívali. Snad příští víkend bude lépe.

Žádné komentáře:

Okomentovat